Gezondheid

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Daar willen we samen aan werken.

1.We promoten beweging.

De kinderen krijgen wekelijks 2 uren lichamelijke opvoeding. Vanaf het eerste leerjaar leren de kinderen zwemmen.

We doen heel wat leeruitstappen. Deze doen we zo veel mogelijk te voet of met de fiets (vanaf het vierde leerjaar).

We doen veel acties om de kinderen aan te zetten tot STRAPPEN. Dit is te voet of met de fiets het school-thuistraject afleggen. vb. Strapdag, Aya, Sam de verkeersslang.

In de lagere school is er telkens een sport- en spelnamiddag vóór iedere vakantie.

In de kleuter- en lagere school organiseren we ieder jaar een sportdag.

We nemen deel aan heel wat SVS-activiteiten binnen de schooluren. Zie www.schoolsport.be

Na schooltijd kunnen kinderen vanaf de tweede kleuterklas zich inschrijven voor Sportsnack. Dit is een uurtje sport gegeven door een leerkracht van onze school met telkens een ander sportief aanbod. Dit gebeurt in samenwerking met Bloso.

Tijdens de lessen organiseren de leerkrachten bewegingstussendoortjes.

We doen aan bewegend leren. Vb. cijfers lopen, letters uitbeelden, ...

 

2.We promoten gezonde voeding.

Als tussendoortje brengen de kinderen iedere voormiddag een stukje fruit of groente mee. In de namiddag brengen ze een stukje fruit, groenten of droge koek zonder chocolade mee. Snoep en koeken met chocolade komen niet op school.

We vragen de ouders om de brooddoos op een gezonde manier te vullen. In De Wijsneus drinken we enkel water, de kinderen kunnen hun drinkbus de hele dag bijvullen.

3.Ravotten en tuinieren in Tuin der Wijzen.

In De Wijsneus bloeit iets moois! We maakten zopas een natuurlijke speeltuin. Van zodra het gras, de haagjes, de fruitbomen en de andere bomen sterk genoeg zijn om ravottende kinderen te doorstaan, mogen onze kinderen ginds naar hartenlust spelen in het groen.

Zij zullen mee het onderhoud doen van de Tuin der Wijzen binnen een vaste leerlijn en binnen de lesuren.

4.We willen onze kinderen helpen om op te groeien tot milieubewuste burgers.

De kinderen leren wat het concreet inhoudt om zich milieuvriendelijk te verplaatsen. Zowel voor het traject naar school als bij onze uitstappen. (zie ook 1)

Ze leren aan afvalpreventie te doen: op school aanvaarden we geen papiertjes rond koekjes, geen aluminiumfolie, geen wegwerpmateriaal, ...

De kinderen stoppen hun fruit in een fruitdoosje, hun droge koek in een koekendoosje, hun water in een herbruikbare drinkbus, hun boterhammetjes in een brooddoos.

We leren de kinderen in de klas zuinig om te gaan met water (toiletbezoek, drank, ...) en met energie (computer, lichten, verwarming, Dikketruiendag, ...)

Ieder jaar werkt de hele school rond dit thema tijdens de afvalweken in de maand februari. De afspraken hierover worden ieder jaar in de maand september met de kinderen herhaald en doorheen het jaar al doende opgefrist.